Veelgestelde vragen

TBI_Werkenbij_Admir_Hamza_Servicemonteur_Techniek

Er leven best wat vooroordelen over de sectoren waarin wij actief zijn. En de meeste hiervan zijn niet eens waar! In onderstaand overzicht ontkrachten we de grootste broodjes aap en vertellen we je meer over ons mooie vak. En ook als je vragen hebt over onze organisatie, dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je: 

  • Algemene vragen
  • Vragen over onze cultuur
  • Vragen over jouw toekomstige werkplek
  • Vragen over werken in de Techniek
  • Vragen over werken in de Bouw
  • Vragen over werken in de Infra

Algemeen

  • Waar staat TBI voor? 
    TBI staat voor Techniek, Bouw en Infra. De drie overkoepelende sectoren waar onze ondernemingen actief in zijn. 
  • Wat is TBI en wat doet TBI? 
    TBI is een Nederlands techniek-, bouw- en infraconcern. Met 21 zelfstandige ondernemingen werken we elke dag weer aan woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen, wegen, tunnels, bruggen, sluizen, fabrieken en scheepsinstallaties. Van ontwerp tot aan realisatie en onderhoud. 
  • Hoe lang bestaat TBI al? 
    TBI is in 1982 voortgekomen uit het failliete OGEM-concern uit Rotterdam. We bestaan dus al meer dan veertig jaar! Een aantal TBI-ondernemingen bestaan zelfs al langer. Die jarenlange ervaring merk je. 
  • Hoeveel medewerkers heeft TBI? 
    In totaal werken er ruim 6.400 vakmensen binnen TBI (fte). Daarnaast werken we dagelijks met honderden gespecialiseerde onderaannemers aan onze projecten. 
  • Welke rol heeft TBI? 
    TBI Holdings B.V. is de moedermaatschappij binnen onze groep. Bestaande uit de Raad van Bestuur en een aantal stafafdelingen die diensten leveren aan de TBI-ondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan Juridische Zaken, Finance, Insurance Management, Veiligheid, HR en Communicatie. In samenwerking met de TBI-ondernemingen worden de grote lijnen van de concernbrede strategie bepaald en wordt er nauw samengewerkt aan een goede uitwerking hiervan. 
  • Heeft TBI veel invloed op de TBI-ondernemingen? 
    Wij spreken zelf niet over 'invloed'. Binnen ons concern spreken we graag van samenwerken. TBI helpt de TBI-ondernemingen waar nodig, maar geeft hen vooral heel veel vrijheid. 'Ondernemerschap aan de basis' noemen wij dat. Iedere onderneming beschikt over een eigen directie en kan dus haar eigen keuzes maken. TBI ziet erop toe dat deze keuzes passen bij de strategie die met elkaar bepaald is. 
  • Wat maakt TBI uniek in de sector? 
    In tegenstelling tot veel andere bouwconcerns is TBI steward owned. Met de stichting als enige aandeelhouder zijn we vrij om te investeren in onze ondernemingen én in de maatschappij van vandaag en morgen. We worden dus niet gedreven door aandeelhouders en denken verder dan rendement alleen. We laten ons niet leiden door winst op de korte termijn, maar focussen op een gezonde balans tussen de continuïteit van onze ondernemingen en het welzijn van de Nederlandse maatschappij. 
  • Wat is Stichting TBI? 
    Stichting TBI is de enige aandeelhouder van ons concern en werd opgericht om onze continuïteit en onafhankelijkheid te waarborgen. Dit betekent dat we niet beursgenoteerd zijn en niet onderhevig is aan de druk van aandeelhouders op korte termijn. In plaats daarvan richten we ons samen met Stichting TBI op de lange termijn. We streven naar duurzame relaties met klanten, financiële stabiliteit en ruimte voor innovatie en ondernemerschap. Daarnaast zorgen we ervoor dat we onze winst weer terug investeren in de maatschappij. Bijvoorbeeld door te investeren in cultureel erfgoed, maar ook met het TBI Studiefonds, het TBI Praktijkfonds of de TBI Klimaattrein. 

Cultuur

  • Werken er niet alleen ‘laagopgeleiden’ in de techniek, bouw en infra?
    Wij spreken liever niet van laag- of hoog opgeleid, maar van praktisch versus theoretisch. Onze collega’s met een theoretische functie kunnen niet zonder de collega’s met een praktische functie en vice versa. Bij ons kun je terecht met elke opleidingsachtergrond: wij bieden MBO-, HBO- en WO-functies. En heb je nog geen opleiding afgerond? Ook dan kun je bij ons terecht. Bijvoorbeeld via het TBI Praktijkfonds of de verschillende opleidingstrajecten van onze ondernemingen.
  • Hoe bevordert TBI de interne cultuur?
    We streven naar een open en integere cultuur. Een cultuur waarin regels transparant worden toegepast en waarin alles bespreekbaar is. Integer gedrag is niet vrijblijvend en gaat ook niet vanzelf. Daarom hebben we een gedragscode met duidelijke regels. Zo kunnen we een aantrekkelijke werkgever zijn en daarmee de beste partner voor onze klanten. TBI: Transparant, Betrokken en Integer. 
  • Voor wie is de TBI Gedragscode? 
    Het toezien op de naleving van de TBI Gedragscode is een zaak van ons allemaal: voor directies en medewerkers van alle TBI-ondernemingen, uitzendkrachten en andere inleenkrachten, ZZP'ers en medewerkers van onderaannemers.  
  • Hoe gaat TBI om met diversiteit en inclusie? 
    Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: we willen een bedrijf zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Wie je ook bent of wat je achtergrond ook is. 
  • In de techniek, bouw en infra werken nog te weinig vrouwen. Hoe is dat bij TBI? 
    Klopt. Ook wij zien nog te weinig vrouwen in onze sector. We zetten ons daarom actief in voor meer vrouwen in het bedrijf, zeker ook in leidinggevende posities. Dat doen we onder meer met een speciaal netwerk binnen TBI. 

Jouw werkplek

  • Kom ik in dienst bij TBI of bij een TBI-onderneming? 
    Als je bij TBI komt werken, kom je in dienst bij een specifieke TBI-onderneming. Zo ervaar je de voordelen van een groot concern en die van een kleinere werkgever. Je krijgt de kans om aan grote, integrale projecten te werken maar bent ook onderdeel van een bedrijf waar je iedereen kent. Je kunt concernbrede opleidingen volgen en jezelf inhoudelijk ontwikkelen bij een specialistische onderneming.
  • Werk ik ook samen met andere TBI-ondernemingen? 
    Jazeker! Omdat we binnen onze groep bijna elk specialisme in huis hebben, kunnen we projecten aannemen die regelmatig de landelijke kranten halen. Daarvoor werken de ‘TBI-zusterbedrijven’ vaak met elkaar samen. Daarnaast vinden we kennisdeling binnen ons concern ook heel belangrijk. Je deelt onze kantoor- en projectlocaties dus vaak met één of meerdere TBI-ondernemingen. 
  • Welke arbeidsvoorwaarden zijn voor mij van toepassing? 
    Welke arbeidsvoorwaarden er bij jouw nieuwe werkplek horen, kan per TBI-onderneming verschillen. Omdat iedere onderneming zelfstandig is en in een andere sector actief is, zijn er andere arbeidsvoorwaarden van toepassing. Zo val je vaak onder een specifieke CAO en heb je te maken met het functiehuis van de onderneming. Voor specifieke vragen kun je daarom ook het beste contact opnemen met de onderneming van jouw voorkeur. 
  • Hoe gaat TBI om met sociale veiligheid? 
    Veiligheid (zowel sociaal, fysiek als digitaal) staat bij ons bovenaan de agenda. We zeggen ook wel 'we werken veilig of we werken niet'. Dat geldt voor jouw fysieke en mentale veiligheid als voor sociale en digitale veiligheid. We hebben daarom specifieke afspraken vastgelegd in de TBI Gedragscode. Daarnaast beschikt iedere onderneming over één of meerdere vertrouwenspersonen en toezichthouders, zodat er altijd iemand is om je te helpen als het nodig is. 
  • Kan ik doorgroeien binnen TBI? 
    Jazeker! Zowel binnen de onderneming als binnen ons concern vinden we groei enorm belangrijk. We helpen je daarom op verschillende manieren naar de volgende stap. Bijvoorbeeld met onze eigen TBI Acdmy. Zo kun je blijven groeien. 

Over werken in de Techniek

  • 'De techniek' houdt zich toch alleen maar bezig met het installeren van meterkasten?
    Zeker niet, deze veelzijdige sector is een groter onderdeel van je leven dan je op het eerste gezicht denkt. De sector is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de warmtepomp, vloerverwarming en airconditioning in jouw woning, voor het klimaatbeheersysteem en veiligheidssysteem van jouw kantoor en de (automatiseringen)techniek die nodig is om veilig over snelwegen, bruggen en sluizen te rijden. En dat is nog maar een fractie van alles wat er gebeurt!
  • Techniek is toch alleen voor mannen?
    Dit is een hardnekkig (en onjuist) vooroordeel, maar gelukkig zien we steeds meer vrouwen die kiezen voor een carrière in de techniek. Daar worden wij enorm blij van! 
  • Je doet toch elke dag hetzelfde? 
    Gelukkig niet! Hoewel veel mensen denken dat werken in de techniek alleen maar betekent dat je de hele dag achter een computer zit of aan machines werkt, komen we in werkelijkheid op veel bijzondere plekken. En iedere plek vraagt om een ander systeem. Dynamisch en divers dus!
  • Moet ik goed in wiskunde zijn? 
    Hoewel een goede basis in wiskunde nuttig kan zijn, zijn er veel rollen binnen ons concern waar je deze vaardigheden minder nodig hebt of gewoon in de praktijk kunt leren. 

Over werken in de Bouw

  • Staat werken in 'de bouw’ gelijk aan het metselen en timmeren van gebouwen?
    Dat is maar een fractie van waar onze vakmensen mee bezig zijn. We bouwen volledige woonwijken, maar ook kantoren, scholen verzorgingstehuizen en zelfs OK’s. En bij dat bouwen komt veel kijken: na de ontwikkeling van een project volgt een enorme voorbereiding. Het project wordt technisch uitgedacht, doorgerekend en alles wat nodig is om tot het daadwerkelijke bouwen over te gaan wordt voorbereid: de planning, projectlocatie, de benodigde materialen en collega’s en veel meer. Tijdens het bouwen moeten kopers en omwonenden op de hoogte gehouden worden. En ook na oplevering is er constant onderhoud nodig. Voor elk project is een grote hoeveelheid collega’s, met allerlei verschillende functies, nodig. 
  • Is werken in de bouw fysiek niet erg zwaar?
    Als je in de Uitvoering werkt, ben je vaak fysiek bezig. Dat kan zwaar zijn, maar niet altijd. Bij TBI kijken continu naar hulpmiddelen die het werk verlichten. Want veilig werken gaat volgens ons ook over gezond werken. En wordt het werk om welke reden dan ook te zwaar? Dan kijken we natuurlijk samen naar beschikbare alternatieven die bij jou passen. 
  • Heb je alleen vakantie tijdens de bouwvak?
    Hoewel een aantal TBI-ondernemingen haar kantoren en projectlocaties tijdens de bouwvak sluiten, is het ook mogelijk om buiten de bouwvak vakantie op te nemen. Dus ook die droomvakantie in het voor- of najaar kun je, in overleg, gewoon plannen! 
  • Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden in de bouw? 
    Zeker weten! Het maakt niet uit welke functie je uitvoert: doorgroeien kan altijd. Van timmerman naar uitvoerder of van uitvoerder naar projectleider? Dat is bij ons heel normaal. 
  • Verdien je in de bouw wel genoeg? 
    Zeker! In de bouw zijn er veel goedbetaalde functies. Vooral voor echte vakmensen. Daarnaast houden we ons natuurlijk ook aan de betreffende CAO. 

Over werken in de Infra

  • ‘De Infra’ bestaat alleen maar uit het aanleggen van wegen?
    Ons werk is veel breder! Denk bijvoorbeeld ook bruggen, sluizen, parkeergarages, onderdoorgangen, vervoersterminals, rioolwaterzuiveringsinstallaties en faunapassages. We hebben het dan niet alleen over de aanleg van dit alles, maar ook over het (eventueel) slopen, repareren en onderhouden. 
  • Heb je een hoge opleiding nodig? 
    De infra is een uitdagende sector, waar veel specialistische kennis nodig is. Maar, dat betekent niet dat dit alleen maar op bijvoorbeeld universitair niveau hoeft te zijn. Wij geloven erin dat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren. Dus, specialist met een MBO-diploma? Voor ons net zo waardevol. 
  • Je werkt alleen maar 's nachts
    Soms. We werken vooral overdag en door de weeks. Maar om de impact op de omgeving te beperken, werken we bij infrastructurele projecten wel eens in de nacht. Dat komt maar af en toe voor. Alleen als het echt nodig is. En als we het doen, dan doen we het als een team. 
  • Je werkt vaak in slecht weer
    Helaas hebben we in Nederland regelmatig te maken met slecht weer. Dat betekent niet dat je altijd in dat slechte weer aan de slag moet. We nemen passende maatregelen om de situatie werkbaar te houden. Dat begint natuurlijk al met goede kleding. Maar ook met voorzieningen, bijvoorbeeld een overdekte werkplek. 
  • Is werken in de infra gevaarlijk? 
    We zijn ons er van bewust dat we in een gevaarlijke sector werken. Daarom staat veiligheid bij ons op #1. We nemen vergaande maatregelen om de veiligheid van iedereen op de projectlocatie te waarborgen. Maar, dat kunnen we niet alleen. We hebben daar ook onze collega's bij nodig. Met elkaar zorgen we ervoor dat we aan het einde van de dag weer veilig thuiskomen. 

Staat jouw vraag hier niet tussen? 

Neem contact met ons op